2.14.2011

teguran solat untuk perempuan :)




assalamualaikum semua :)




disebabkan internet yang laju gilek ni lah membuatkan ceq susah nak berganjak daripada mengadap laptop yang comel seperti ceq ni . :P hidung pon dah berhingus ni . adehh , siapa nak tolong tadahkan ? haha ! hari ni ceq nak cerita pasal solat ye adik-adik . :)



ekceli nak tegur sikit pasai solat ni . ceq tahu semua solat kan ? kan ? kan ? err siapa yang tak solat tu pergilah ambil wuduk and solat time zohor nanti . kalau korang solat kat masjid ataupun surau ataupun kat rumah kan , mesti korang perasan ada benda macam ni yang berlaku . especially untuk perempuan lah .



-- orang perempuan solat , kain terselak dan nampak kaki . 

pernah nampak ? apa tindakan korang ? dari apa yang ceq perasan lah , masing-masing akan buat tak tahu and tengok je . grrr . rasa geram pulak . patutnya kalau siapa yang dah nampak tu kena lah p tolong tarik kain orang tu . kaki perempuan kan aurat . so ?



-- pakai telekung sampai nak tutup muka .

ehh , ada pulak yang pakai telekung tu , tutup habis dahi-dahi tu . korang kalau pakai telekung tu jangan sampai tutup dahi . dahi korang tu kalau nak sembahyang mesti kena dekat lantai tau . ramai yang tak sedar benda ni .



-- kalau tak bawak telekung tak solat .

ada sesetengah perempuan jenis macam ni . heloo , islam kan agama yang mudah . kalau korang tak bawak telekung , p lah ambil telekung yang ada tu . tak pun asal korang tutup aurat , korang dah boleh solat tahu . jangan jadikkan alasan tak nak sembahyang ek . tak baik tau . babap nanti ! :)



-- make-up malas nak tanggalkan .

ini selalu . lumrah hidup lah kan . kadang-kadang terkena batang hidung sendiri . hehe , tapi balik rumah tu jangan tak sembahyang pulak . ni pon antara alasan orang bagi sebab tak nak sembahyang . ALLAH marah tahu . tamo tamo tamo . :)




ok cukup dah kot . benda-benda kat atas tu selalu sangat dah jadi . peringatan untuk ceq jugak sebenarnya . maklumlah , ceq hanya seorang manusia biasa yang tengah nak baiki diri supaya menjadi lebih baik . ^^, so , pasni korang jangan lah bagi alasan macam-macam kalau tak nak solat . pastu kalau siapa-siapa yang silap tu , korang jangan lupa betulkan ek . :)



di hari yang mulia ni , apa kata sambil blogwalking and update entri tu kita sama-sama berselawat kepada junjungan besar nabi muhammad s.a.w . pahala pon dapat . tak susah kan ? salam maulidur rasul semua ! :)





mekasheh ya . jangan lupa datang lagi tau ! :)






36 comments:

F.I.C.K.R.Y said...

Bagus entry ni buat peringatan untuk jemaah muslimah.

!tomatokering! :) said...

@F.I.C.K.R.Y yupp :)

Intan Izzatul said...

nice! ada jugak la kdg2 terbuat kesilapan :)

Nur Liyana said...

betul2!!!bgus entry nie....

gaung said...

ada jugak yang malas nak tanggalkan makeup eh???hurm..

jemputan tukar link dengan kami

a n a . i z z t y said...

nice...bagus2...teguran sesama sendiri :)

Ujang9897 said...

bagus2....jgn jadikan alasan

sarah mohamad said...

bagus tomato kering . memang terkena batang hidung sendiri ni . teeheee

Aida Zafirah said...

nice one dear...:)

!tomatokering! :) said...

@Intan Izzatul hehe sama lah.. huu :)

!tomatokering! :) said...

@Nur Liyana tengs laling :)

!tomatokering! :) said...

@gaung ade lahh..huhu

!tomatokering! :) said...

@a n a . i z z t y yupp betul.. sama2 lah ubah diri kan..huu

!tomatokering! :) said...

@Ujang9897 yeahh .. :)

!tomatokering! :) said...

@sarah mohamad hehe ,, :P

!tomatokering! :) said...

@sarah mohamad hehe ,, :P

!tomatokering! :) said...

@Aida Zafirah tengs laling :)

gigiAriEma said...

ha..betoy2..gigi pon kdg2 terselak kain tuh xde sape pon tlog tutup kan..pdhal ramai je kat blkg..huhu..
sama2 beringat kn.. :)

iqbalhakimi said...

untuk lelaki plak/ =P

!tomatokering! :) said...

@gigiAriEma tu lah .. tpi kalu gigi sedar kain terselak,gigi kena tutup.. gerak skit,boleh.. :)

!tomatokering! :) said...

@iqbalhakimi ceq tak smyg kat tmpat laki pulak..hehe :P

aanie said...

mmg x blh dijadikan alasan klu x bwk telekung xleh solat...skrg ni kt surau or masjid mana2 je mesti ada sediakan telekung...

!tomatokering! :) said...

@aanie betul3! :)

izuan said...

tahniah buat yang mengingatkan :)
tutuplah juga aurat walaupun di luar solat ya :)
mari selawat!

gnesop.com said...

nice sharing cik tomato.. :)

HATYCIKNUURUL said...

hai,as-salam cik tomato,..xnk la sbut kering 2,kn bru tanam,.hik3,..
sgt suke dis entry la,.rmai sgt dh skang y bt xtau je sal ni,thanks bg info pd kwn2,..

NOOR FATIN said...

btol tu! alasan2 smua tu xleh pakai. kita kdg2 xsedar jugak. sama2 kita perbaiki diri :)

JuanYuan said...

salam maulidur rasul..

baguih tomato na :P

!tomatokering! :) said...

@izuan mekasheh ingatkan .. :)

!tomatokering! :) said...

@gnesop.com tengs sop :)

!tomatokering! :) said...

@HATYCIKNUURUL hihi ,, same2 laling :)

!tomatokering! :) said...

@NOOR FATIN Haaa betul3 tu fatin.. ramai yg lupa..

!tomatokering! :) said...

@JuanYuan mekasheh juan .. he :)

yieyaw said...

cik tomato kering..

Mila Ahmad said...

btul kata cik tomato..
kdg2 mila pk cmner org yg makeup seharian 2..mereka xsolat kew?
tp kdg2 pk gak
dri pk org laen baek pk diri sndri
btulkan diri sndri kan?kan?

She's retarded said...

menyampah dengan mereka yang malas nak tanggal make up tu.

 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome