2.20.2011

justice for zulhaili ! please read this !




assalamualaikum semua :)



entri kali ni ceq tulis dalam keadaan sedih and berjurai-jurai air mata and geram . :'( sedih sangat sangat bila baca and tahu kebenaran nya . first of all , korang silalah baca entri ni sampai habis ye .




korang pernah dengar tak baru baru ni tentang kematian seorang pelatih PLKN (zulhaili) yang meninggal dunia disebabkan "nephrotic syndrome"? nephrotic syndrome ni sistem daya kekebalan daya penyakit yang lemah dan mudah dijangkiti sebarang penyakit . lebih kurang macam antibody lemah la .



mama call ceq tadi cerita pasal arwah zulhaili ni . ceq memang terkejut sangat bila dapat tahu dia dah meninggal . sebelum tu , ceq nak mintak korang sama-sama sedekahkan al-fatihah kepada rohnya semoga dicucuri rahmat . al-fatihah . arwah zulhaili ni merupakan salah seorang anak murid mama ceq dan juga kawan kepada adik lelaki ceq . orangnya memang pandai , baik , sopan santun , memang cukup pakej . arwah memang rapat dengan adik ceq . adik ceq tahu pon lepas beberapa hari dia meninggal . tapi  nak buat macam mana ALLAH lebih sayangkan dia . (18 tahun umur dia)



al-fatihah


tadi ceq bukak facebook dia , and baca apa yang adik dia tulis dalam tu . kebenaran tentang punca yang menyebabkan dia meninggal dunia semasa menjalani latihan PLKN dekat sabah baru baru ni ! kalau korang baca memang sangat geram ! 


arwah meninggal disebabkan kencing tikus kat PLKN tu ! pihak PLKN tak jaga langsung kebersihan kat sana . air kolah dorang kotor ! korang bayangkan macam mana keadaan dia . sebenarnya dia memang ada penyakit . doktor dari pakistan kat hospital DBKL tak check up dia betol betol sampai dia dilepaskan pergi PLKN tu . doktor tu langsung tak check rekod sakit arwah . main sign macam tu je ! (semua ni dari facebook adik dia bagitahu)


bila dah pergi PLKN tu pulak , pihak PLKN LANGSUNG TAK BAGI KEMUDAHAN YANG SEPATUTNYA DEKAT PELATIH-PELATIH ! air kolah KOTOR ! ada kencing tikus ! tu punca satu lagi . bila arwah sakit , korang nak tahu dia buat apa ? dorang tak hantar pon arwah pergi klinik atau hospital cepat cepat ! bagi ubat je . banyak kali arwah mengadu sakit . tapi pihak PLKN ingat arwah cakap camtu sebab nak skip aktiviti ! what the @#$L !! korang fikir lah sendiri . 


korang bayangkan , arwah tak dibawa ke hospital pon bila dia sakit . ya ALLAH , dia terpaksa tunggu berhari-hari untuk tahan sakit dia . arwah punya antibody tak kuat sebab dia pernah makan 14 biji ubat sehari . jadik ubat yang dorang bagi memang tak berkesan untuk dia . ceq sedih sangat bila tahu kebenaran ni . memang menangis tak henti-henti . sepatutnya pihak PLKN kena jaga kebajikan pelatih-pelatih . kenapa tunggu berhari-hari baru nak hantar ke hospital dan AKHIRNYA .... ??????????


kat sini ceq bukan nak salahkan mana-mana pihak . cuma , fikirlah . dah banyak sangat kes yang jadik . kenapa semua tak ambil iktibar ? renung-renungkan lah ...... kalau korang nak baca lagi , boleh pergi kat SINI , SINI and SINI .


banyak lagi ceq nak cerita , tapi memang tak sampai hati . bayangkan lah macam mana perasaan parents , family arwah sekarang ni . kawan-kawan arwah . hanya ALLAH yang tahu . sedih sangat sangat . sory . :'(




jangan lupa sedekahkan al-fatihah dan semoga rohnya diletakkan bersama orang-orang yang beriman . aminnn~






61 comments:

irzat adam said...

al-Fatihah..
smoge roh arwah d tmptkn dlm klgn org2 mukmin...amin..
ucpn tkziah gk kt kluarge arwh n saudre mre tdkt...

Azie Azra said...

semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

nephrotic syndrome.huhu

dulu waktu di PLKN,azie mmg kurg suka dr pelayanan kesihatan disitu.byk kurg.tapi malas nak bangkit hal lama.

tomatokering :) said...

@irzat adam insyaallah..tengs :)

tomatokering :) said...

@Azie Azra aminn~ ouh yeke ? tu lah..dah la adik ceq bakal p pLKN tu

paan sabri said...

al-fatihah.. penyakit kencing tikus tu mmg bahaya.. ade member meniggal gak. kena time mandi sungai.. takot nak pergi mandi sungai skarang..

tomatokering :) said...

@paan sabri bunuh semua tikus ramai2 !

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

kesiannya..
xptot pihak plkn bt cm2.
saman je! hesh!

kwn sy pon ad kene pyakit cm2
kritikal gk keadaan dye.
skang kat hkl

btw..
da folo blog kamu. hit me back yeah!

saeko_nakamura said...

al-fatihah..
sedihnyer dengar...=(

MiaDiera said...

semoga rohnya diletak kan dikalangan orang-orang yang beriman,amin

nard.z said...

al-fatihah. awat tak pi saman ja PLKN tu?


*aku ni tak hbs2 saman. heh. :P

Fuza Marquis said...

thanks for this post!
I only know about this, from u!
Al-Fatihah.

Fuza Marquis said...

BTW, I PUT U IN MY FAV BLOG LIST (:

yan_n.i.m said...

ermmmm.. sedey nyer.! tetibe feeling jugak.! alfatihah kpd arwah.

Cik Yana said...

Al-Fatihah untuk arwah. Aish! macam-macam cerita PLKN ni. Tikus ni pulak menjadi-jadi bunuh orang.

Gula-gula hati said...

Masya Allah . terkezut sangat bile bace pasal nie . sedey ! ;(
Allah lebih menyayangi arwah .

Al-fatihah~~

tomatokering :) said...

@♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ mmg nk saman pon..ciap ada org nk support byr yuran guaman lg..huu

tomatokering :) said...

@saeko_nakamuraaminnn ~

tomatokering :) said...

@MiaDiera aminn~

tomatokering :) said...

@nard.z mmg nk saman pon..huu

tomatokering :) said...

@Fuza Marquis aminn~ :)

tomatokering :) said...

@yan_n.i.maminn~ tengs :)

tomatokering :) said...

@Cik Yana betol3~ bunuh2..huhu

tomatokering :) said...

@Gula-gula hati aminn~ tengs :)

Nur Farah Hani said...

alfatihah buat dia .. muda2han family dia tabah..

btw orang kita memang macam tu.. langsung tak alert akan orang lain.. bila da terjadi mula la nak mengelabah.. tapi siyesly orang bertanggunjawab kat plkn tu patut dihukum.. dia ingat hal sakit.. nyawa ni main main barangkali.. grrr.. sentap!!

farhana masdo said...

huwargggggghhhh . ni yg rse taknak g PLKN nih :(

tomatokering :) said...

@Nur Farah Hani betu tu kan..saman pon tak cukup utk gantikan nyawa yg dah melayang..

tomatokering :) said...

@farhana masdo sabar2.. mudah2an tak dak pape yg jadik..jaga2 je ok.. :)

AdiaLuze said...

Napa gambo tutup mulut.. Takut ramai tergoda ker...?Heheheh

P/S : Salam perkenalan.... singgah dari blog EnBen >o<

Keep on blogging kay !! ^___^
Kalo sudi jom la join GA kite :)

Halusinasi said...

al-fatihah buat arwah...
tak sangka mereka anggap perkara ni mudah je. ingat remeh je kencing tikus ni. Boleh bawa kepada kematian. serius sgt2 perkara ni...

nabila ain said...

isk..isk.. cuak pulak nk pegi plkn nt :( takziah pd fmly arwah. smg dicucuri rhmat.amin,

alinac lover said...

kenapa malam ni mmg kasi yong nangis jerk..

T_____________T

moon shaed said...

sedeynye bace..
msti mama ko n anipah sedey an?
kem salam kat mereke..

Diya Edhayaa said...

sdeynye kisah arwah.. ape2 pn Al-Fatihah utk arwah..

hoya hadis said...

salam kenal..
kesian arwah..mesti merana die menanggung sakit mse kt sane.
dulu adik ambo tk pergi PLKN.die nk pegi sangat sebab die jenis lasak.
tp dokter plak tk bg dokter kata "ngada-ngada tak yah pegi awak tu tak sihat".mujur adik buat medicl checkup dengan dokter yg prihatin

-http://hoyahadiselamat.blogspot.com"

ezzatyharith said...

aah..sian dy..ex-school adk sy..pastue dlu member bek sy dlu kat skola pon akak dy meninggal sbb dr lambat bertindak..sesak nfas kat plkn.. T__T

Along Usop said...

isk.. boleh saman je dorg semua tu..

geram betul bila bende penting diambil ringan..

isk...

ape pon.. alfatihah..
muga ditempatkan di tempat org2 beriman..

amin.. =(

tomatokering :) said...

@Halusinasi betul tu..dah ada kes dulu pon masih tutup mata lgi..

tomatokering :) said...

@nabila ain amin ~~ tengs :)

tomatokering :) said...

@alinac lover sedih kan.. isk isk :'(

tomatokering :) said...

@moon shaed yup..mana tak nya..memang rapat.. baik sgt budak tu.. emm

tomatokering :) said...

@Diya Edhayaa tengs diya :) aminnn

tomatokering :) said...

@hoya hadis alhamdulillah la macam tu.. benda ni mmg tak patut jadik lg kan..

tomatokering :) said...

@ezzatyharith astaghfirullahalazim.. patutnya pihak PLKn mmg n mesti bertanggungjawab and kaji balik perkara2 macam ni kan.

tomatokering :) said...

@Along Usop betul tu ! tapi saman pon tak cukup utk gantikan nyawa yg dah takde..harap dorg sume amek perhatian.. tengs along.. :)

nadia natasya said...

isk, ade kawan sy tengah PLKN kat sabah jugak, ouh harap2 dy tak ape2
:'( al-fatihah

LARA AQIDA said...

Al-fatihah.. memang sedih bila tau de kes2 mcm ni.. lepas jdik mcm ni, ape lg yg nk bt.. pihak yg bkenaan blhla mintak maaf n bg la konon pampasan ape yg patut.. tp org yg da xde mampu ke dikembalikan.. cuba bygkan mak ayah yg nbesarkn dr kecik.. tiba2 anak 2 da xde.. xtau nk kate apela.. =(
kalau adik qida la kena mmg xkan maafkan.. nasib dia da abes plkn.. syukurla..

LARA AQIDA said...

http://laraaqida.blogspot.com

:: noremy bte rahmat :: said...

al-fatihah...semoga roh arwah dicucuri rahmat & ditempatkan dalam golongan orang yang beriman...

p/s:awak si kulit licin tomato kering telah ditag di sini

http://noremyrahmat.blogspot.com/2011/02/contest-dilawigiveaway.html

Syla Rosli said...

Al-fatihah :(

Golden Rose said...

innalillah...kesiannye...sib adik sha yang dapat call dari PLKN mak sha tak izin....lagipun adik sha ada sakit lutut so mmg tak dapat gi la...dah 3 kali dapat surat....juz buat dek je....tak sanggup...thanks sebab follow sha

cik-terompah said...

bongok puye plkn sabah . ramai kot budak KL kene hantar sane .! adehhh . :'(

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

eiiii geramnya baca..
al-fatihah buat arwah..
smga kes2 cmni xberulang lg..

anyway..thanx ya cik tomatokering listkan blog pinky momma dlm blog list..terharuuuu~

Dda Ly said...

al fatihah...Allah lebih syangkan die kan...tp ye lah, kadang2 keadilan tak berpihak pade kite..

jemput ke rumah...
http://laydie-dda.blogspot.com

keep in touch ye..

sarah mohamad said...

sedih nya . pihak plkn kena amik berat pasal kebersihan ni . ingat mati ni main2 ke ? harap2 arwah di tempatkan di kalangan orang2 yg beriman .

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE yang baca pun jadi sedih jugak...
semoga keluarga dia tabah...
kesian sangat...
kenapalah jadi macam ni...

meninggal muda...
memanglah kita tak boleh nak jangka bila ajal kita, tapi meninggal dalam keadaan macam ni kan, siapa yang tak sedih...
semoga keluarga dia kuat menghadapi segala yang tejadi...

miss bb said...

alfatihah....semoga rohnya dicucuri rahmat..mmg sedih bila orang yg kite kenal,dah xde..



gadis kacak
http://oooemmgee.blogspot.com

tomatokering :) said...

@Orkid Edyliyne @ OrkEd emm tu la..harap family semua dapat terima..aminnn~ tengs OE :)

tomatokering :) said...

@miss bbaminnn~insyaallah ..

syarifah nuraisyah said...

takziah buat keluarga arwahh...
kalo tgok muke pon da tau arwah niee periang...hurmm..tuhan saje yg tau..

aku menjadi takot nak ke PLKN....cm ne niee???tolong laa kakak tomato...=(

EZAN IDMA said...

Alfatihah untuk Arwah. jadikan ini iktibar, :) allah lebih sayangkan beliau

Ashikin said...

al-fatihah,,tetapi memang betul la cik tomato,,time nak wat check sebelum g plkn,,pihak hospital xcheck betul2,,shikin yg memang sah ada sakit sam mereka kata x,,tiba la hari sakit teruk,,padan muka mereka,,jaga shikin kat hpital,,memg xpuas hati lah jugabila saudara kita nie dah jadi mcm nie,,byk kn sabar ye,,allah lebih sygkn dia,,

 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome