2.23.2011

ceq menghidapi penyakit kronik :(




assalamualaikum semua :)



entri ni bukan untuk meminta simpati korang atau siapa-siapa je yang baca blog ceq ni . cuma ceq nak mintak korang semua tolonglah ceq . ceq dah tak tahu nak buat apa ni . rasa-rasa dah tahap kronik kot dan perlu diubati segera . kalau tak ceq akan rasa diri ni memang really really sengal tahap gaban dah . T__T

.
.
.
.
.
.
.
.
.

ceq sebenarnya ada penyakit "MALU" yang sangat kronik ceq rasa . err korang jangan rasa tertipu pulak dengan entri ni . huhu , ekceli , ceq nak mintak korang pulak bagi TIPS macam mana nak hadapi penyakit MALU ceq yang dah kronik gilak nih . --'


ceq tadi dok usha la VLOG UJANG & BRO FRAMESTONE kan . perghh , ceq memang kagum lah dengan dorang . berani ek dorang cakap in front of camera and depan orang ramai . kalau ceq lah tobat la . kalau bagi sepuluh ribu baru ceq berani macam tu . --;


bukan dorang je yang berani . ada ramai lagi yang memang berani kan ? ceq ni memang ada masalah kalau nak face to face dengan orang . padahal benda penting pon ceq tetap rasa malu . ceq tahu ceq comel and tak dak pape yang membuatkan ceq rendah diri or membangga diri . tapi tak tahu la kenapa . T__T


antara problem yang paling ketara ada kat ceq la ni :


1 . kalau nak p jumpa orang and bincang perkara penting , mesti akan rasa nebes gilak gilak and rasa malu yang teramat sangat macam lah ceq p jumpa orang tu tak pakai baju . and secara tiba-tiba hilang habis semua menda alah yang ceq nak tanya ! grrr >:(


2 . p gathering . seriously ceq p gathering dulu memang ceq pendiam sangat-sangat and malu sangat-sangat . tak caye korang boleh tanya orang yang pergi gathering dolu . nak tanya aidil mokmok pon boleh . :P rasa macam nak g gathering tapi tamo ada yang kenal . T__T


3 . korang tengok ceq ni macam lah berkeyakinan tinggi sangat kan , tapi sebenarnya bab-bab pakaian ni je yang memang ceq over acting . (tapi rosyamnor tamo amek berlakon) .




ceq bukan hipokrit dalam blog ni . siyesly ceq bagitahu awal-awal , yang ceq nie memang pemalu sangat-sangat orangnya . dalam blog atau FB ceq memang banyak cakap , tapi hakikatnya kalau korang jumpa ceq , tolonglah buatkan ceq banyak bercakap . kalau tak ceq akan jadik bisu sebisu-bisunya . (dah macam lagu rindu rindu pulak) :P



so , ceq nak mintak korang tolong lah sangat bagi ubat untuk penyakit nih . rasa geram dengan diri sendiri pon hade nih . kenapa lah tak leh jadik macam orang lain .gugugu T__T ceq tahu sifat MALU tu memang patut ada kan . benteng orang-orang beriman lagi . tapi kalau dah teruk sangat gilak babeng camni , mana buleh ! huhuk T___T



ada banyak cerita time ceq kecik-kecik dolu disebabkan ceq ni pemalu and pendiam sangat . nanti lain entri pulak ceq cerita ek . korang bukan sukak baca panjang panjang pon kan ? :P 
tabik spring sama abg ben , ujang , bro framestone dan blogger lain yang berani buat VLOG ! :)





mekasheh ya . jangan lupa tinggalkan TIPS . :P





48 comments:

Ogy said...

samalah...tak suka public speaking...tak suka menonjolkan diri dlm crowd..huhuh

puterinuraqiliah said...

nyanyi dpn org ramai?
bykkn bercakap ngn org?

beaty said...

jangan malu tomat....nanti sesat jalan..tp kadang2 mau ada juga sifat2 malu2 tu ikut keadaan lah..tp kalo terlampau malu x best arr

tomatokering :) said...

@Ogy tu lah..mencik2 ! >:(

tomatokering :) said...

@puterinuraqiliah adehhh lagi la malu..huhuk :(

tomatokering :) said...

@beaty tu la pasal..tataw dah nak wat cane ni..sob sob :(

fasha said...

akak sama mcm sayalah. tak berani and malu nk ckp dgn org especially yg tak knl and baru jmpe. tapi kwn saya penah ckp try buang malu tuh and buat bodoh je mcm dah lme knl.

Gula-gula hati said...

penyakit kite same . M.A.L.U T___T

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oh kamu samalah dengan OE...
OE nie nampak je dalam blog macam ni...
tapi in real life OE memanglah pemalu jugak...
tak tahu dah jugak macam mana nak atasi jugak...

OE kalau dengan orang yang rapat je tak berapa pemalu...
kalau dengan stanger OE jadi... wrgh! malunya saya...
OE pun tak tahu macam manalah.. kesimpulannya (n_n)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

adik omato nnt nak sanding cmner? cian kat bakal hubby nnt..nakmo malu2 sgt ye..
kena ada part2 yg kita malu..
meh hugs skit meh
kasi aura spya lbh berani hihihi..
hugs~~
ok x? ok x?

MIZZ SUE said...

ujang tu kwn su..dia tu poyo sikit tau..hehe..xdelah gurau je..dia ok

myzatulmarghliyana said...

Erm..saya mmg bkn pendiam..time tido pun sy bising bwt bunyik kroih2. =P mybe tomatomey kene bwt vlog kut? mule2 vlog ckp sowg2 kt dlm bilik.pastu gi buat vlog jln2 cr mkn lak. amacam?

forever love said...

kalo jenis pemalu..kene banyak bergaul dengan orang..baru kurang sikit malu tue..mula-mula memang la..lama2 insyaAllah ok..

memang kronik nie..sebab kalo nk keje nanti susah

queen aida said...

sis dl pn malu gk..klu time karoke lg r malu..tp skrg dh xmalu hehehe...

nasihat?kne jumpe pakar malu bahaha

AdiSuda said...

ya..ya..sy ad tips..muahaha..

NOOR FATIN said...

sama la kita! wuu sy riuh dalam alam maya, kat luar, nak cakap pn susah. hehehehe mgkin sbb anak tunggal kot, keluarga kecik. hehe

c-tea said...

selagi manusia itu mempunyai sifat malu..mereka lah dari golongan yang punyai iman...

pk positif je lah...haha...

tp ade tempt yang kite perlu tonjolkan diri...kawal perasaan malu dengan isap gula-gula

tomatokering :) said...

@fasha tu la masalahnya..nak buat bodoh tu ya ampun..muka tebal gilak jugak..huu

tomatokering :) said...

@Gula-gula hati jom buat geng pemalu..T__T

tomatokering :) said...

@Orkid Edyliyne @ OrkEd OE bule jadik geng pemalu jugak ni..klu jumpe jawapnye bisu la..kekekek

tomatokering :) said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ wee~sy dah jadik berani !!! hihik :P maceh mama :)

tomatokering :) said...

@MIZZ SUE yeke..kem syg kat ujang..kekeekk :P

tomatokering :) said...

@myzatulmarghliyana whoa! nice idea laling ! kena try jugak nanti.. :)

tomatokering :) said...

@forever love haa tu la pasal..dok pikiaq nak kerja ni..aduii.. T__T

tomatokering :) said...

@queen aida camtu queen la jadik pakar malu ceq..hik

tomatokering :) said...

@AdiSuda mane2 ! cepuk kang ! ;P

tomatokering :) said...

@NOOR FATIN ouh yeke? ceq ank 2nd tapi pemalu sgt2..huhu

tomatokering :) said...

@c-tea huh?? isap gula2? tak penah dgr..hehe jadik?

shearasol said...

e..eh, penyakit kita sama la..
Dulu laaaagi pemalu, skarang dah ok skit sbb separuh dari penyakit tu dah hilang sendiri ler pulak...

Ujang9897 said...

tomatokering dgn tomatobusuk mana best ek..hahahaha =)

wei ceq pun pemalu orgnya..ang tak tau ker..sampai terkencing seluar ceq rakam tu..hihi..

tomatokering...somoga jadi menjadi kering..=)

tomatokering :) said...

@shearasol oo yek? tapi dah tua bangka ni dah pemalu lagi..huk

tomatokering :) said...

@Ujang9897 hahaha ! kelakaq la ujang pemalu ! muahaha XD patot suaq basah :P

Gula-gula hati said...

jom2 , buat geng . :D hehehe

AdiSuda said...

hello..hello..nah tips sy..try la ikut..mst hlang rsa malu tuhh..brkesan pny..

http://adisuda.blogspot.com/2011/02/tips-untuk-hilang-rasa-malu.html

farasakura said...

heee yekerr pemalu..hahahha

tomatokering :) said...

@Gula-gula hati jomm geng!! hehe

tomatokering :) said...

@AdiSuda wekkk ! dah bace :P

tomatokering :) said...

@farasakura waa~yela ceq pemalu T__T

atiEy_[azHa] said...

ahahai lalink ! kita sama . hehe atiey pun pemalu tahap kritikal . tapi tu kalau atiey belum kenal dengan orang tu , tapi bila dah kenal . haha ! pot pet pot pet lah jawabnyee .

a note 4 u : lalink , i tag u join contest . jom singgah belog i . ahahaaa

queen aida said...

bole je..tp kne bwk queen g main buai dl r

kay_are said...

xpe2.. pelan2 develop rase malu tu.. lame2 hilang r tu.. dulu camtu gak.. sekarang pun camtu.. =P

tomatokering :) said...

@atiEy_[azHa] haha ! kalau kenal mmg pot pet lah..kalau tak dah mcm tunggul la jawapnye.. :P

tomatokering :) said...

@queen aida okeh ! buai laju2 dekat mana tu ? kekekek :P

tomatokering :) said...

@kay_are podacett ! ingat skrg dh tak malu..kekeke :P

queen aida said...

buai dekt pantai..xpyh tlg hayunkn ,kompem die gerk sndri bahahaha

tomatokering :) said...

@queen aida hahaha ! kat pantai baek terjun je..hehe :P

queen aida said...

hahahaha..terjun dr ats buah terus msuk dlm air

EpoLįƒ¦siKunang2 said...

Cecey.. pemalu lak dia kn.. ;p

 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome