7.30.2011

resipi tomatokering



assalamualaikum lalings !
*sila baca sampai habis :)

hari ini bertapaukan berukbeng yang dah limited edotion sampaikan nak buat post pong sempat lagi pergi sidai baju , basuh baju kemain lamanya nak loading . nak pergi belog korang pong adeh dah serupa sipoot vavi merangkak . haish . *padan lah . takretireti lagi nak bayar berukbeng -..-''

dalam rancangan masak masak gegolek bersama sang peladang chomot hari ini , peladang mahu berkongsikan satu resipi turun menurun sejak zaman nenek moyang nyiung dolu kala iaitu RESIPI TOMATOKERING ! *tengok nama pong tak gelemer langsung -..-''


bahan-bahan :

kalau takde boleh kutip kat ladang ye ;)


cara memasak :

1) potong tomato kepada beberapa bahagian . nak seploh ke doploh pong buley ikut keselesaan . 

2) golek golek a.k.a ramas ramas tomato yang telah dipotong tadi mengikut tahap kegeraman yang ada pada diri anda .

3) boleh lah tempek tempek tomato yang sudah diramas tadi ke muka anda . sapu sapu keseluruh muka anda dengan sopan santun lemah gemalai .

4) tunggu lah beberapa minit , jam pon boleh . kalau sampai pagi lepas bangun tidur pong boleh . sampai lah kering kat muka tuh kan .

5) pergi lah basuh muka sebab kalau tak mama abah tanya : "oikk nape lah dengan muka kau tu ?"


kalau nak buat lulur badan pong boley . disarankan buat waktu malam nak tidur lah kan . kalau buat guan tomato yang baru keluar peti ais pehhhhh . memang terasa kesegarannya . *sambil buat muka segar bugar . sekian sahaja rancangan memasak tomato golekgolek pada hari ini . 
selamat mencuba ye ! ^..^''


p/s : tomatokering a.k.a mask tomato


kak pinky pong pernah buat pasal ni tak silap kan ? ;)
mekasheh ya . ^^
maaf lambat sikit datang belog korang . 
kena buat satu satu . sobsob



23 comments:

saiazuan said...

patut la comel semacam je.. hehe

Cik Ezy said...

muka jdk cantek mcm erra fazira la kn lepas buat ni..
ekekkeke..
xprnh try ag..
sbb tomato xde..
huhuuu

Far8 budak baik said...

ayat kauuuuu..
pas aku bace rasa mmg
takde org nak ikut lahhhh..
hahahahahahahaha...
x payah nk ramas sgt lah kn..
tgn aku keras kot..
mane leh lemah gemalai bagai..
hahahaha

syAzAnA said...

wahh, harus dicuba ni!

thanxx syng!

laskar pelangi said...

wah wah! info yang sangat tomato. hahaha =)


nak beli tomato kering 2 kilo..=))

JIJI YU said...

oit kembor

♥ cik kieranaa ♥ said...

suka sgt kat tomato ni. hehe.

siti kektus said...

pernah try. sama je muka nya. sobs.

=.=

nuruashia ♥ said...

wow..nice tips...nty nk try laa nk cntik mcm tomat ehehe :)

Wani said...

taruk kat muka boleh , kalau makan tak boleh . hehehe

fieha said...

biasa org guna timun kan..tomato pun bleh ye..pas ni kena cuba la..hehe :)

h A n Y S said...

sungguh tak rajin buat cara manual, guna cara auto sudah..

tu pasal kulit den perghteroknya! HAHAHA

norsharmila said...

ingtkn tomatokering tu untuk mkn..hoho

Lulu Caldina said...

Selamat menyambut bulan ramadan..
Selamat berpuasa.. :)

Lulu Caldina said...

Selamat menyambut bulan ramadan..
Selamat berpuasa.. :)

sarah mohamad said...

buat malam ni terus! hehe sambil letak dekat muka lidah duk jilat2 sikit. hehe

Rtp Farra Arisha said...

eh internet connection kat sini ok2 saja, sangat laju, feel great to bw ;)
arisha suka makan tomato. tanpa dimasak punarisah still makan tau <3

fazilzura said...

suke memanja kan diri dgn bahan2 semulajadi

cinnamon.com said...

bagus untuk kulit...kegemaran akak ni..nnti nak tgok ladang awak boleh..hehe

~eZmALiZa~ said...

wahh..ade resipi lah! berbuka ni nak cuba. kalau buat sekarang takut lidah ni sedap try rasa tomato. =D

najihah sahami said...

ehee..mish tak suka buah tomato. tp blog tomato kering ni mish suka..:)

el-janna said...

ngahahhha mkan tomato kang baru tau

tasha ;) said...

laahh . untuk tepek kat muka rupanya . ingat kan untuk makan . HOHO . makan je tahu Tasha ny '=..='

 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome