6.22.2011

perlu ke make-up ?



assalamualaikum lalings semua :)


time pepagi yang nyaman sambil perot berbunyik merdu memang indah sangat lah nak hupdate blog tanpa gangguan mahlok jenis apa pon . sama ada yang tersembunyi , mahu pon tidak . *oke boleh jadik duta shieldtox tak ?


dalam seratuslimapulohenam orang ada lah dalam sorang kot yang pertikai isu mekap ni . antara orang orang sawah padi tu ceq lah . haha ,


nama samaran mekap : bedak tepek , muka palsu , pewarna tiruan , dan lelain .

alasan bermekap :  --> muka pucat macam hantu timun golek golek .

--. nak bagi mak munah belakang rumah terkejot sampai heart attack tengok muka opera cina .

--> nak bagi abang minah si jelon minat terpacak terpaku sampai terbayangan gurauan doplohlima jam menatap muka sang dara .

--> nak kalahkan mak simplositi jamu dara jalan lengganglenggok jual jamu mak dara doplohlima jam tanpa henti konon konon mujarab teww .

--> taknak bagi orang nampak parot yang dah bertempek calar balar macam hutan belukar berserta segala jeragat yang sesuka hati bermaharaja lela atas kerusi raja jerawat .



ceq bukan seorang wanita yang jenis suka mekap . siyesly ceq benci gilos mekap tahap tenuk juling lah . tapi semakin dewasa ni , sifat kewanitaan timbul macam batu takde isik pulak tetibe .

mekap bagi ceq perlu untuk perempuan atau pon wanita wanita sejati lagi jelita dekat luar sana . sebab ? untuk hilangkan pucat dekat muka . tu pon kalau korang memang jenis muka pecat macam ceq . T_T wuuu ~

bukan alasan untuk muka cantik mekap tu . bukan ! bukan ! percayalah ! T_T mekap tu cuma untuk tutup segala kepucatan yang ada dekat muka . memang ramai tegur muka ceq pucat . sampai bakal mak mertua pon suruh tenyeh lipstik sikit . T_T

ceq tahu neutral beauty memang penting . but kalau dah sampai kronik macam orang sakit urat muka , tutup lah sikit . huhu ,


tips : tempek bedak , krim UV , tenyeh lipstik sikit , eyeliner . cukup untuk tak nampakkan muka kita pucat macam orang sakit lemah usus urat muka .



mekap lah sesimple yg mungkin sebab muka gua mekap
tebal pon mahlok halos masih nampak bertempek lagi -..-''

yang penting , senyum sokmo baru nampak muda ^^
yang suka senyum : ezol mamat konon awet muda ;p




44 comments:

cik ciput said...

make up tu prlu bila ada certain2 function ja kot..at least for me la..akak g keje x make up..bedak tepek je lerr..make up bila kawen je kot nnti..hik3x...

Sharienz Sz said...

salam cik tomate..lama x singgah cni hehe...samala dulu sha memang tak suka make-up..tp naluri kewanitaan makin menjadi2 so make-up jugala sesimple yg boleh..hehe :)

mizzkechique said...

MK pun xbrape pandai mekap.. mekap utk majlis tertentu jer..

Mila Ahmad said...

setuju sgt dgn anda..make up utk tidak kelihatan pucat sahaja.

My Little Diary said...

cantik....
tak make-up lagi cantik
original tu...hehe

nanakimie said...

xsuka mekup...hehe....ada cerita fobia disebalik mekup:)

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

motif of story make up la berpada²

Finaz Jaafar said...

sy mekap gk kdg2 tp rs lg ske tgk mke tnpa mekap=)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

dear, simple makeup utk nmpk comam kat part mata ialah, eyeshadow wane gold. tak nmpk over sangat. =)

►AdamXis◄ said...

Assalam...makeup tambah seri...tp kalau lebih,nampak cam clowns dah...hahaha

Entri baru : ►Buletin : 5000 Stesen 3G Maxis

nora amila ghazali said...

errrrrr sebab nora ngan ir duk bising2kah wujudya entry nie??? errrr

najihah sahami said...

mish paling rajin pun tenyeh lip ice ngn eyeliner je..hehe

Miss b said...

sebenanye mekap tu perlu.

tp xyah tebal sgt.

ckup sekadar nak ratakan kulit muka. nampak cantik. x pucat ye betul.

Mr. Straw said...

errrr..konfom ladang tomato tak berbuah nanti tgk muka hg..hahahhHahaha

cweety kadbury said...

awk pon cntik gak....comel je..
tq sbb bce entry sy...

nuruashia ♥ said...

mak aihhh..xperlu makeup2 ehhh.. simple lagi comey hik3...

meaw said...

bak semua mekap2 ko tu,sedekah kat aku,haha!

NOOR FATIN said...

xpandai makeup =,= cuma ada bedak dan lipstik. hakhak

norihan bakery said...

sambil berjalan,sambil sapu bedak kat muka..tenyeh lipstik kat bibir tanpa tgok cermin..dlm kereta bru tgok ok ke tak..

A retarded kitty said...

make up is magic.
Dari muka ugly duckling jadi comel lote

tomatokering :) said...

@cik ciputbetoiii cik ciput .. sekarang mekap bese2 je . nati kawen baru kebabomm kan ;p

tomatokering :) said...

@Sharienz Sz sha !!! ^^ betol3 .. simple2 asala tak nampak pucat kan :)

tomatokering :) said...

@mizzkechique kalau utk function mmg perlu .. hehe

tomatokering :) said...

@Mila Ahmad ii tengs mila ^^

tomatokering :) said...

@My Little Diary cantekkk omaiii T_T

neutral beauty tu betoll ^^

tomatokering :) said...

@nanakimie wahhhh ada jugak ek fobia mekap ! ce ceite ! ^^

tomatokering :) said...

@˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ yuppp betol3 cik ladybird ^^

tomatokering :) said...

@Finaz Jaafar xmekap more sweet kot ? hii ;p

tomatokering :) said...

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamid wahhh oke kak maera ! sometimes je letak gold . he

tomatokering :) said...

@►AdamXis◄ hahaha tu la gua rasa mcm clowns dah :D

tomatokering :) said...

@nora amila ghazali hahah ! lebih kurg la nora .. but dh lame dah nak buat entri ni . hehe

tomatokering :) said...

@najihah sahami hehe tu yg penting tu mish ^^

tomatokering :) said...

@Miss b sokong miss b !! ^^

tomatokering :) said...

@Mr. Straw ang jeles le tewwwww ;p

tomatokering :) said...

@cweety kadbury mekasheh sweety ^^

tomatokering :) said...

@nuruashia ♥ muka ceq pucat .. sebab tu kena mekap sikit .. huk

tomatokering :) said...

@meaw haahah ang bayo le ;p

tomatokering :) said...

@NOOR FATIN tu pon dah ckup fatin ^^

tomatokering :) said...

@norihan bakery hihih hebattt kak norihannn ^^

tomatokering :) said...

@A retarded kitty yuppp tpi takleh ver2 kan .. trkejot bakal suami t . hihi

Muhd Fadil said...

@tomatokering :)
pesal timun lain je gambo tudung merah tu? tak cukup baja? siraman tak sempurna? hahah

kay_are said...

perlu ke tak.. perlu ke tak.. gua pakai topeng.. so rase nye tak perlu kot =P

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hehe... kira okeylah tu pandai jugaklah namanya tu kan...
OE pun sendiri tak pasti kenapa OE suka pakai makeup lagi2 kalau nak jenjalan...
dah jadi macam rutin pun ada jugak...
asal cakap nak jenjalan je, mesti duduk depan cermin..
hehe.... (n_n)

saiazuan said...

ala comelya tnpa mekap..hehe

 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome