7.30.2011

resipi tomatokering



assalamualaikum lalings !
*sila baca sampai habis :)

hari ini bertapaukan berukbeng yang dah limited edotion sampaikan nak buat post pong sempat lagi pergi sidai baju , basuh baju kemain lamanya nak loading . nak pergi belog korang pong adeh dah serupa sipoot vavi merangkak . haish . *padan lah . takretireti lagi nak bayar berukbeng -..-''

dalam rancangan masak masak gegolek bersama sang peladang chomot hari ini , peladang mahu berkongsikan satu resipi turun menurun sejak zaman nenek moyang nyiung dolu kala iaitu RESIPI TOMATOKERING ! *tengok nama pong tak gelemer langsung -..-''


bahan-bahan :

kalau takde boleh kutip kat ladang ye ;)


cara memasak :

1) potong tomato kepada beberapa bahagian . nak seploh ke doploh pong buley ikut keselesaan . 

2) golek golek a.k.a ramas ramas tomato yang telah dipotong tadi mengikut tahap kegeraman yang ada pada diri anda .

3) boleh lah tempek tempek tomato yang sudah diramas tadi ke muka anda . sapu sapu keseluruh muka anda dengan sopan santun lemah gemalai .

4) tunggu lah beberapa minit , jam pon boleh . kalau sampai pagi lepas bangun tidur pong boleh . sampai lah kering kat muka tuh kan .

5) pergi lah basuh muka sebab kalau tak mama abah tanya : "oikk nape lah dengan muka kau tu ?"


kalau nak buat lulur badan pong boley . disarankan buat waktu malam nak tidur lah kan . kalau buat guan tomato yang baru keluar peti ais pehhhhh . memang terasa kesegarannya . *sambil buat muka segar bugar . sekian sahaja rancangan memasak tomato golekgolek pada hari ini . 
selamat mencuba ye ! ^..^''


p/s : tomatokering a.k.a mask tomato


kak pinky pong pernah buat pasal ni tak silap kan ? ;)
mekasheh ya . ^^
maaf lambat sikit datang belog korang . 
kena buat satu satu . sobsob



7.29.2011

arghh !! benci lah contest LIKE LIKE LIKE ni !


assalamualaikum lalings ! ^^

sebelum itu, tujuan saya mengadakan mengpublishkan entri ini tanpa segan silunya saya mahu memaksa anda supaya rela mengeLIKE gambar seorang peladang yang chomot yang perasang chomel . sekian . -..-''
1) http://www.facebook.com/happyl​ifeshoppe

2) http://www.facebook.com/photo.​php?fbid=247672821918388&set=a​.244824108869926.67020.1644837​80237293&type=1&theater
sila right kelik gambar ;)
arghh tadi jumpa tuan belog dodol ni . buleh pulak lupa hamek gambar . fine . >..<''


arghh ! memang mencikk pong kan ? korang pong sama kan ? ngee~ tapi sebenarnya korang kena support contest macam ni . sebab ? *cett padahal promote muka sendrik -..-''

bukan bukan . sebenarnya korang kena support sebab sebenarnya tu salah satu strategi pemasaran dorang dalam usaha memerah keringat dalam menjalankan bisnes dorang . kalau dorang tak buat macam tu korang ingat ada ke orang nak kenal and tahu bisnes dia ? ada butui tak ? *sambil buat gaya bisneswoman berjaya -..-''

tomato tahu ramai tak suka kan nak LIKE LIKE kalau orang suruh LIKE kan ? nak buat apa LIKE kan ? bukan ada kena mengena ngan korang pong kan ? *pehh kejam ayat .  

contoh paling senang macam korang ping entri ataupon promote fanpage korang . kenapa korang buat macam tu ? sebab korang nak blog korang dikenali kan ? nak orang baca blog korang kan ? ada butui tak ? kalau tak promote apa guna fanpage , apa guna buat bisnes kan ? ^..^

cenggitulah ceritanya . jadi sama sama lah kita support orang lain kalau kita pon sama macam dorang nak disupport oleh orang lain . *pehh paham ke ayat keling aku nih -..-''



mekasheh ya , sila datang lagi . ^..^
jangan lupa LIKE LIKE LIKE ;p



7.28.2011

photoshoot aku dengan anne ngasri , ezmaliza dan yuyu zulaikha



assalamualaikum lalings ! ^^

wahhh terasa segar bugar hati dan jiwa di malam jumaat ni . rahmat dan nikmat sungguh rasanya malam ni . aumm . mesti ramai dok sibok tengok bola kan ? tomato pong tengok lah . ingat tak minat ke bebola ni . yummy ! *errkk tu bebola daging -..-''

meh nak cerita plus plus tempek gambar yang tak berapa nak banyak macam tempek bedak sejuk supaya korang tak bohsan plus sakit hati tengok entri yang tak best ni . *dasar pompuan memang suka tetempek gambar kan . ^..^''

sila perhatikan gambar kami *opss kabur

sila perhatikan gambar kami lagi

sila perhatikan gambar kami lagi dan lagi


tomato dan anne ngasri : hamboihhh , nak sama dengan pelakon hebatt nih pulak . adehh . kasihan dia muka kemain gebu nak samakan dengan peladang chomot nih . sobsob . *mungkin dari cara tomato senyum kemain lebar doplohempat inci gamaknya . ce kalau masam . sumpah kambing pong larikk . haha -..-''


tomato dan ezmaliza : hamboihh , nak cakap sama dengan superb malaysia top model nih memang jauh kacang dengan kulit lah . orang tuh kemain chantekk nak sama dengan peladang chomot ni . sobsob . *kalau sama pong mungkin dari cara pakai shawl kot . ngehngehngeh .


tomato dan yuyu zulaikha : hamboihhh . kasihan sama yuyu nih . kemain chomell kau yuyu dorang samakan muka kita pulok . daku hanya sang peladang chomot . sobsob . *mungkin shawl kot lebih kurang sama . kehkehkeh .




amacam ? chantekk tak kitorang photoshoot ? kahkahkah , kemain susah ni hah nak buat photoshoot . kena copy sana copy sini . fuhhh peloh peloh wangi menetes keluar . ramai sangat cakap muka kita sama . ni bukti sama tak muka kita . korang sila jawap . ;p


maaflah kalau ado yang nak cakap tomato perasang . maaf seratoslimaplohnam kali . sama sekali tomato tak samakan dorang dengan tomato yang chomot ini . >..<''


p/s : opsss pinjam gambar ye gojes sekalian ;p
kalau jumpa kat luar kompem chomot . sobsob.
saya bukan fakers ye >..<''


kesimpulannya, aii fotogenik tak ? kahkahkah *perasang
mekasheh ya baca. ^^
indah gambar dari rupa sebenar tomato ;p


Happy Life Shoppe | siapa kata pakai shawl tak boleh tutup dada ?



assalamualaikum lalings ! ^^

akibat tak reti nak basuh kaki sebelum tidur hamekk kau mimpi hantu gentayangan terbang menerbang . seremmm . tengah gegolek semalam ada terjumpa satu blogshop ni . shawl lah yang pasti . dah dasar peladang menganggur kan memang carik trend trend shawl jela pastu menghabiskan duit . *dasar dahi licin . err -..-''
inner neck ni siyes lawa ^..^''


hari ni tomato nak share dengan korang tutorial pakai shawl tutup dada . orang bising pasal pakai shawl tak tutup dada la, terbukak sana sini kan . padahal sebenarnya boleh je nak pakai shawl tutup dada . kalau korang pandai gegodek style kan shawl mesti boleh . tak boleh meh tengok style shawl dekat happy life shoppe ni . ^..^




untuk kaum laki sila terjah untuk bershopping untuk dihadiahkan kepada bakal makwe, tunang, ibu terchenta mahupon orang gaji di hari lebaran nanti oke . ^..^


ada banyak lagi tutorial dekat blogshop ni . ada tutorial pashmina pon ada tau ! korang boleh terjah nanti tau . siapa yang tak berani nak style kan memacam pesen boleh lah tengok dekat blogshop ni oke ! ^..^


dorang pon ada jual memacam tudung tau . shawl, inner neck, denim banyak lah . semua cecantekk belaka ! pehh memang napsu membuak buak tengok semua ni . haish . *dasar perempuan . -..-''


cantikkan pashmina ni ^..^''


jom join contest ni ;)


bagi gegurl yang nak join contest pon boleh . dapat shawl mahal kemain tau ! rugi tak join . nanti raya boleh lah korang pakai . pehhh .cantik menawan korang nanti ! >..<'' kalau korang taknak bagi dekat tomato . kehkehkeh . ;p


belog happy life shoppe
LIKE fanpage HappyLifeShoppe 
LIKE gambar tomato ni oke ^^ 

tunggu lagi ? jom terjahhh ! ^..^



7.27.2011

makan pepelik time buka puasa


assalamualaikum lalings ! ^^

hamboihhh , puasa pon belom dah berangan atas katil sambil gegolek terbayang bayang juadah berbuka puasa nanti . puasa cukup ke tak tahu ada hati lah berangan angan mat jenin nak makan bebanyak sampai kenyang perot terbaring terbongkang . haish . tak senonoh perangai . >..<''
slurpppppp mee bandung jawa wajib mama masak ;p

laksa pong wajib mama yang masak ye . *dasar anak -..-''


family tomato kalau buka puasa ni pelik sikit . semua jenis tak makan nasik . pehh konon diet lah kan . ehh takde takde . mana ada . >..<'' memang sejak azali jarang sangat lah nak makan nasik berserta lauk pauk lazat jilat jari macam paru goreng, udang celup tepung, sotong sambal, tauhu goreng, blablabla . *memang nak list seratoslimaplohnam juadah yang superb je rasa -..-''

kalau dalam sebulan boleh kira dengan jari berapa kali sangat lah . tu pon jenis nasik ayam , nasik tomato . errkk.. kitorang lebih suka spageti *wahh omputih pulok . mee rebus ke, bihun goreng ke, tak kisah lah janji bukan nasik . *padahal tak kurus jugak memasing -..-''

kalau orang lain prefer nasik kan untuk buka puasa . yelah nak refill balik tenaga kita nanti kan . tapi kitorang sahur tu dah cukup dah sampai esoknya lagi pon still rasa kenyang boleh jogging seratoslimaplohnam meter, lari berpagar, lari pecut, angkat berat badan ketolketol dan senaman yang sewaktu dengannya di waktu pagi yang indah dan cerah . *cett sila percaya cakap tomato ;p


p/s : korang pulak buka puasa mesti makan sampai terkentut kentut kan ? kehkehkeh, jangan sampai tak larat terawih sudah ye ;p

tak sabar nak sambut ramadhan tahun ni ^..^


mekasheh ya baca .
mesti puasa nanti banyak citer pasal makan kan ?
nanti ada resipi best best jangan kedukut sharing is caring ;p



7.26.2011

doploh satu gambar yang superb chantek nya !



assalamualaikum lalings ! ^..^

hoyehh sangat sukak mood hupdate dah kembali seperti dahulu kala ! dah penat bersembunyik di bawah pohon cemara selama beberapa hari demi mendapatkan feel dan mood blogging yang dah kelaut akibat asyik tak ketahuan je hidup ni . *pehh poyo gilos pulak -..-''

demi mendapatkan mood ceria di malam hari dan tido yang lena bersama selimut tebal kesayangan sambil bermimpikan abang botak , tomato nak huplod doplohsatu keping gambar yang tomato tangkap dengan menggunakan DSLR orang lain . *dasar . nak beli gegula pong mintak duit mama -..-'' 

tomato nak tunjuk biar korang tengok dengan terbuntang bijik mata melihat keindahan yang telah DIA ciptakan untuk kita . sila tengok sambil mata tidak berkelip selama seratoslimaplohmenet oke >..<''























just one word : SUBHANALLAH 


dunia ni sebenarnya terlalu indah untuk kita nikmati macam terjumpa duit seribupuloh juta tepi jalan . masing masing ada cara tersendiri nikmati hidup kan . jadi jangan sia-sia kan macam kita kunyah chewing gum pastu buang je merata-rata pastu lekat bawah kerusi . *pengotor  >..<''


cilok gambar dari : SI DIA 

nak lebih lagi : SI DIA DAN DSLR


p/s : memandai aku je nak bubuh nama dia kan ? kahkahkah , jangan marah bang afro ;p



mekasheh ya datang sayangs ! ^^
kena marathon lagi hari ni .
pakat kurus lah peladang hari ni >..<



7.25.2011

yess ! saya mata duitan !


assalamualaikum lalings ! ^^

sebelum tu nak fuhhh fuhh fuhh panggil bomoh siam seberang datang bersihkan ladang dulu biar clean and clear . almaklumlah berapa hari tinggalkan ladang terbiar tanpa kasih sayang . sobsob . mesti ladang ni menangis sambil hentak hentak kaki akibat tomato yang hampir busuk . sobsob . nasib ada yang sudi lagi jenguk ladang ni . sobsob . mekasheh kat lalings seratoslimaplohnam kali ye :')

fuhh nasib gugel tak keluarkan gambar gua >..<''


siapa lah kat dunia ni tak nak and tak suka duit kan ? tomato berani kerat seratoslimaplohnam jari termasuk jari kaki lah kalau ada yang cakap tak nak duit . *nasib ada doploh jari je . fuhh -..-''

macam macam orang buat sekarang demi nak dapatkan duit untuk beli cekodok seketol seperti yuyu, nak beli DSLR seperti jiran sebelah, nak beli karipap dekat kedai makcik bedah, nak beli gulagula pon sekarang terpaksa hadapi seratoslimaplohnam rintangan . haish . susahnya hidup . *tak baik mengeluh kan .

sekarang kalau ikutkan memang berlambak lambak cara orang nak buat duit . ada yang betol ada yang salah . kita sebagai orang yang ada akal fikiran yang besar seperti kuman kumin mahupon badak sumatera kena fikir betolbetolbetol . *gaya upinipin sekali ;p

tapi kalau dah berlambak duit boleh tabur sesuki hati janganlah sekali lupa family dan paling penting ALLAH . jangan terlalu sangat mengejar kekayaan yang kita pon tak tahu bila akhirnya . :) *pehh dah buleh jadik lecturer ni ;p


"money is not everything but everything is money"



mekasheh ya datang . 
tomato nak kena marathon ladang korang pulak ni ;p




7.22.2011

gila bayang sungguh tahap kritikal



berry gud nyte eberybady !
*arghh terabor sakan omputih

malam ni nak bermimpikan manisnya orang yang super duper suweet yang dah buatkan tomato gila bayang . kahkahkah *oberr maks . -..-''

adehhh . termenung ingat ai le tewww . ^..^

ohmai pakai baju oren pulok >..<

biar gambar kabur kabur ;p

memang dahsyat pinangan penangan dia ni . ala haiii . kalau dapat jumpa nie memang seploh meter sanggop larik untuk hamek gambar seratoslimaplohnam keping banyaknya ! >..<''



buibui semua ! nak mimpi memanis semanis kurma . ^..^''
sumber : sang pilot




sedang menanam tomato yang kian busuk



assalamualaikum lalings !

sila baca keseluruhan entri dengan semangat yang turun dan naik kekadang tak tahu sebab apa . mungkin telah dikenakan antibiotik oleh doktor siam semenanjung sana kot . sobsob .



bukan nak sangat hamik gambo dengan dia ni . kena paksa je . -..-''

budak tecikk ni pon nak peymes jugak


hari ni tomato nak jadik silent reader belog korang yang makin hari makin cantek belaka kalah angelina jolie . hupdate pon tak seberapa akibat masalah gangguan jiwa dan mental mungkin akibat keracunan di dalam minda dan otak semalam . 


mood kemalasan pon menghimpit jiwa dengan pergi buat kerja basuh baju , cuci pinggan  pong lemah gemalai ala ala menari sijundai . -..-''


senarai beloglist pon dah makin bertambah . buleh lah pergi tejah jus tomato , jeruk timun , sos tomato , belogshop tomato tu . semua nak nak nama tomato jugak wajib hade . kehkehkeh >..<''






p/s : ahh nampak sangat entri tak bernyawa nih . mencikk ! -..-''



haha tak habis masalah mental nih .
lupa makan obat -..-''



7.20.2011

muda muda dah ada alzheimer



assalamualaikum lalings ! 


pehhh hari ni bizi tak ketahuan pulok golekgolek pon baru berapa buah belog yang super duper chomell plus best dari belog peladang chomot yang reti lap hingus je hari hari . haish . *tak baik mengeluh kan -..-'' 

besok lagi nak gegolek pon tak sempat agaknya gara gara mama kena pergi kursus berbekalkan berukbeng dari celcom yang terbaik servisnya dan laptop kesayangan yang dah lama tak kena belai dengan lembut . *haish lagi -..-''


rindunyeeeee gegurlllllll >..<''

ouh abang kacak kegemaran ada dalam teww . >..<''


cukuplah sekadar dua gambar besar nak ditempek tempek macam bedak jonson yang wangi . yang lain simpan dalam album pesbuk yang dah dilock berserta dengan kata kunci yang super duper hebat sampai hackers pon tak buleh bukak . *haishh rahsia rahsia .

cariklah antara muka muka kudus dizaman kegemilangan SPM . haish rindunyaaa memuncak muncak terhadap muka muka kudus yang sekarang semua lawa tak hingat dunia kalah preity zinta dengan kajol . jumpa kat luar pon dah tak kenal agaknya . *errkk oberr kemain -..-''

tadi ada sorang member laki tegur kat pesbuk . haish buleh pulok tak hingat nama and muka dia . maklumlah memasing dah besar panjang kacak habis , perot steady , badan taff memang beza sangat time skolah dolu . pulok dolu ai ni jenis miawwmiaww low profile . mana nak pandang laki kacak . *sekadar beri jelingan manja sikit jeww . kahkahkah >..<''

makin lama makin membesar rasa . badan , pipi semua kembang kembong sampaikan hotak pon kurang daya ingatan nak ingat member sendiri . maaflah dapat kawan yang menghadapi masalah besar untuk mengingat muka muka kudus yang tak feymes dolu . sobsob *ngelap hingus -..-''



entri ini ditulis dengan penuh rasa 
kecintaan terhadap member dolu . sobsob T_T




Mega Giveaway by Yana & Cik Putih


assalamualaikum cik yana & cik putih ! ;p

tengok banner je dah terpikat . belom tengok hadiah lagi . kehkehkeh ;p



meh tengok sponsor . kemain ramai lagi weyh . agak agak ada lekat tak salah satu ? fuhhh fuhh bomoh siam mali ^..^'' nak tengok HADIAH SUPERB moh kelik . memang fuhhhhh la . *ala ala gaya awal -..-''

senarai sponsor :
  1. Scarf Sweethoney
  2. Wirda Azurainie.  
  3. Droplet House
  4. Lens Mania
  5. Ayu-Raudhah Shawlstore
  6. Nora Nabella
  7. Applepinkbow
  8. Syafeika Edora
  9. pixel mania
  10. Wan Hazel 
  11. Momo Chan Collection 
  12. NHL Colloection
  13. Kei Seinchi
  14. Sya Razali 
  15. Aimi Craft 
  16. Habibi Hamid
  17. Shawl Az 
  18. Imann Abdul
  19. Aan Boutique
  20. KZ Nabihah Boutique
  21. Ciktiqz Adamaya
  22. Tri Fa
  23. Kittyshawls 


nak share hadiah dengan : sarah , wanie , cik pulau
*wekkkk join tau ;p



7.19.2011

entri bernyawa vs entri tak bernyawa



assalamualaikum lalings ! ^..^''

hoii entri hari ni pon nak isi kan nya dengan hidung penuh kembang limablas inci seperti >..<'' , -..-'' , ^..^'' dan ini . errr . jangan tanya kenapa mungkin sebab ni dan dah memang tebiat taip entri berserta kembang kempiskan hidung . *sambil korek korek sikit . errkk 

konon chomell lah peladang nak pakai baju ni >..<''


hari ni tomato nak bebel pasal entri bernyawa vs tak bernyawa . sila baca dengan penuh khusyuk dan teliti setiap perkataan yang ingin dibincangkan pada edisi khos kali ini ye . 


maksud entri bernyawa : 

bagi tomato entri bernyawa ni lebih kurang macam dapat duet seploh juta kemain sukak dan hilang kasut sebelah kemain sedih . means , kalau kita taip sesuatu entri tu dengan penuh rasa tulus maap zahir batin dari jiwa dari hati yang ikhlas , readers dapat rasa feel keawangan bila baca entri kita . bila kita happy readers pon rasa happy . bila kita sedih , dorang pon dapat feel kita sedih melainkan readers yang baca entri lima menet macam lima saat je . -..-''


maksud entri tak bernyawa :

dah tentu lah sebaliknya daripada entri bernyawa kan . kekadang bila kita paksa diri kita untuk taip sesuatu menda tu , contoh time kita baru lepas kena marah dengan pakgad , entri yang kita nak buat happy pon buleh jadik entri marah . means , lain yang korang nak sampaikan , lain pulak yang lahir untuk tatapan umum . bila korang nak buat entri sedih tapi korang takde feel ala ala rahmat mega ku nyanyikan lagu rindu , kompem readers pon boleh rasa kita taip entri bukan dari hati . dari jari aje . *oke taip memang pakai jari -..-''


kekadang tomato sendiri pon pernah buat jugak entri tak bernyawa ni . bila baca balik pon nampak sangat entri tu tak hidup . macam fake walaupon sebenarnya memang tu yang kita nak taip kan . 

for the conclusion *wahhh cekgu omputih pulok , jangan paksa diri kita untuk taip entri kalau kita betolbetolbetol not in mood ye anak anak . dan jangan lupa selitkan sepatah dua kata pengajaran untuk readers yang baca . takkan baca sekadar entri kosong je kan ? ^..^''


p/s--entri ni dibuat berdasarkan tekaan korang pasal entri yang ini yang semua teka salah dan pesanan ini ditaja oleh hak milik ladangkering SDN.BHD. untuk tatapan diri sendiri dan umum ;p 




sekian sahaja cerita tak seberapa yang ikhlas dari tomato .
jangan lupa nantikan edisi khos akan datang .
buibui ! ^..^''




#WW 1 - gila meroyan memalam



assalamualaikum lalings ! ^..^
camat malam have a berry sweet dreams ! 

*tolong puji >..<''






Giveaway Julai Bersama Blogger by andyhowtt.com


koranggg ! join tau ! hot hot nih ! ^^

*terpikat dengan banner . boleh ? ;p



tengok hadiah super duper best SINI ! ^^
due date : 31 july 2011

Giveaway Julai Bersama Blogger ini dianjurkan oleh andyhowtt.com, dan hadiah telah disponsor oleh Nisa KayAkmal HilmiFaizal FredleyNota KosongSaya Doodle,NorfanilMohd KhairiMunzir ShafieAzri Johan,  Alya EsprezzoKaizen Shinobi dan Malcube




 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome