3.30.2011

saya rasa saya seperti budakbudak --'




assalamualaikum semua :)



perot gendot dah berjoget joget dengan jayanya sebab tak sarapan pagi tadi . ayam dan nasik yang mabeles lagi enak dah melambai lambai dengan girang nya sekarang . tak pe , lepas post entri nie ceq akan melahap tanpa segan silunya dan tanpa memandang kiri ke kanan walaupun orang panggil . FULLSTOP !

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

oke nak sambung cerita sebenar entri ini . entri ini ditujukan khas buat semua yang membacanya . ^^'



I AM BABY GIRL ! :)



*itu baby girl ye laling semua :P




hai ! saya baby girl ! 


-- saya tak suka PINK

-- saya suka OREN

-- tapi saya tak suka makan buah oren 

-- saya suka teddy bear 

-- saya tak boleh tidur tanpa teddy bear saya

-- saya baru umur 2 tahun

-- tapi saya dah ada blog

-- blog saya cantik kan ? karton karton gitu

-- tapi saya tak reti renovate blog :'(

-- saya tak pandai berblog :'(

-- saya reti lukis karton yang huduh sahaja tu pon lepas mama ajar saya

-- saya sayangggg mama saya

-- saya selalu terfikir bila saya nak besar ni . saya nak umur saya 20 tahun --'

-- bila dah besar saya nak jadik designer

-- saya teringin nak jadik matang macam semua orang

-- saya masih tak tahu buat keputusan sendiri

-- baju pon mama yang belikan

-- saya nak berjalan sendiri , tak nak merangkak rangkak

-- saya nak tolong beli kari untuk mama

-- saya tak nak mengharapkan orang untuk dokong saya sentiasa

-- boleh saya cepat membesar tak mama ?




SAYA NAK JADIK MATANG ! --'




*sekadar meluahkan perasaan ^^'
mekasheh ya . jangan lupa datang lagi . :)







3.28.2011

ini kisah cinta saya di gathering KBU :)




assalamualaikum semua :)


mood kegumbiraan walaupun perot masih kekosongan sehingga menangisnangis nasik berlauk ayam minta dijamah dengan lahapnya . tapi itu bukan tajuk entri kali ini . kali ini saya sebagai salah seorang blogger yang perasan cantik kiut comel anggun or whatever gelaran yang diberi oleh korang semua ingin menyampaikan sebuah kisah cinta di gathering KBU hari tu . :P


LAYANNNN
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.

.

secara jujurnya first gathering utara dolu memang segan sangatsangat tahap nak menyorok belakang tiang lampu dah . *oke tahu tak muat . tapi gathering kali nie memang rasa seronok sangatsangat tidak terkira kelazatannya yang memang mabeles ! :D


semua gathering bestbest kan sebab dapat jumpa bloggers yang depan laptop je teros depan mata nampak segala jerawat semua . hehe


seriously memang sayanggggg sejuta kali berlemonlemanlimah sayangggg kat CIK GKSB sebab sudi anjurkan gather yang superb best ni disamping pembantupembantu yang comel lagi kiut , KAK SHIDA , PAKCU , ADY BUDIKA dan semua lah ! sayaanngg sangatsangat ! ehh tak lupa jugak PAPA KHAI antara yang bettren jugak . hik :P


ucapan pon dah panjang lebar macam keretapi tanah melayu . so, sekarang nak letak jugak gambargambar yang ada kat ceq time gath hari tu . yang tak dak tu sangat mintak maaf . laptop ada masalah problem mengdownload gambar yang korang dah bubuh kat pesbuk tu --'




sorry siapa tiada dalam gambar . yang tiada dalam gambar memang semua comeycomey superb belaka ! serious ! :D ada yuyu cinonet , ezmaliza yang kena jadik orang utan (opss sory :P ) ada kak ayushawlcinta tu , ada tatia , ada oshin , ada ceq . ehh ^^' 



geng wanita cantik lagi ^^'




 oke . gambaq ni kabur sebab kamera henpon tak rela amek gambar dorang kot . mihahaha :P terlalu ramai jejaka hati yang membuatkan ceq tercaricari siapakah dikalangan mereka yang berjaya merembat hati ini . ouh malu ! ^^' agakagak yang mana nak pilih ? kalau korang nak ceq rekemen :P



hai . abaikan ezma kat sebelah tu ye . mekasheh :P



oke . saya tahu saya gorila . >:(



gorila mengangkat si semut cinonet dengan jayanya . yeah ! ^^'


kepada abang nadh tersayang dan nadzlan terima kasih kerana mnjemput kami yang hanya sekangkang kera ini dengan menaiki pacuan empat roda berwarna pink yang lagi comel itu. maaf sebab kotorkan kereta u . hi ^^'


itu jela gambar yang ada disebabkan laptop kesayangan yang ada masalah problem dalaman yang menyebabkan semua menda takleh nak download dengan sewenangwenangnya . huh . 


over all memang gathering ni best sangatsangat ! even hujan haritu and plan tak jadik sikit . tapi seriously semua dalam KBU dah jadik macam adikberadik sampai tak tahu nak luahkan perasaan sayangg kat semua KBU macam mana . :') siapa yang dah join KBU memang tahu macam mana nak gambarkan perasaan tu . oke over . --'



kenangan time kotak beracun memang takleh lupa . haha ! oke la . tak tahu nak cerita apa sangat sebab mood gumbira masih menjalar-jalar . sekarang ni , ceq nak bawak hati yang duka lara sat jauhjauh sebab tak lama lagi dah tak duduk utara dah T__T





mekasheh ya . jangan lupa datang lagi . :)
*sory if ada yang tak mention nama . ^^'
silalah bermesra dengan saya tanpa segan silunya . :)






3.22.2011

my inspiration :)




assalamualaikum laling semua :)




setiap orang opkos lah ada inspirasi kan ? meh ceq nak cerita siapa inspirasi hati sambil menaip entri yang tidak tahu lagi panjang mana dengan mengunyah hati ayam yang sedap dengan lahapnya berusaha untuk menghabiskan entri yang hanya diupdate sehari sekali . --' *terabor

.
.
.
.
.
.
.
.

inspirasi satu


opkos lah yang kacak lagi hensem dan cantik lagi cun iaitu abah dan mama ceq . ^^' mama dengan abah memang keutamaan ceq . dolu memang ceq degil . iqa mintak maaf mama abah ! sekarang iqa dah besar gedabak lagi gendut hasil daripada layanan manja mama dan abah kat iqa dengan memberi iqa makan cukup dan tepat pada waktunya . lapyu lapyu lapyu muah muah muah ! ^^'



tapi bukan tu inspirasi yang ceq nak cerita sekarang ni . mama dengan abah tu hanya penghias majlis . hihik ni nak cerita inspirasi dalam blog yang membuatkan ceq berjaya menghasilkan dodol doodle yang tak cukup sifat yang tak diberi makan seperti ikan-ikan dalam akuarium . --'




inspirasi 1



err nak suruh korang teka pon dah sah-sah ada url blog kat situ kan . hehe first time mula-mula ceq kenal blog dolu , blog ni yang ceq jumpa untuk first time nya jugak buat entri gambar katon-katon . perghh wa cakap sama lu memang terbaik lah ! jeles gilek tengok shada dapat lukis dengan profesonal nya hanya dengan menggunakan paint . start dari hari tu , hari-hari ceq p komen kat blog dia . kadang-kadang terlupa jugak . hehe , biasalah manusia mudah lupa ^^'



inspirasi dua



yang ni satu lagi blog yang ceq jumpa guna doodle . kalau boring-boring ceq p komen semua entri dia sebab katon dia pon comel-comel . katon laki-laki cukup sifat , pompuan pon sama . memang mabeles lah ! hihik  ^^' kompem korang kenal kot blog ni . cun melecun je tuan punya belog . :)



inspirasi tiga


pergh ! yang nie lagi ar tayah cakap . ceq pon tak tahu la dia belajar ilmu hitam mana sampai reti lukis bunny yang comel camni ! memang geram giler bila first time tengok rasa macam nak cubitcubit picitpicit ciumcium opss ! haish ! tolong buat kat aku satu raji ! --'



inspirasi tiga


lukisan hodoh tak bermaksud tuannya pon hodoh --' . kompem memang ramai kenal lah budak cinonet nih . :P ceq kenai budak cinonet ni time dia tak glemer lagi . ehh , tak tahu la dak nih dah glemer belom kan , tapi first masuk belog dia semua entri dia ceq p terjah and komen sebab memang dah tangkap cintun la sama belog cinonet nih . kan budak comel cinonet ? ^^' tak lama pastu dapat tahu tetiba budak cinonet ni feymes . tetiba rasa kerdil diri ini . --'





kalau nak dibandingkan dengan belog ceq yang sekangkang kera tak cukup tanah dan tak cukup sifat ni memang jauh la beza dengan belog dorang yang mabeles macam koko crunch . memang jatuh hati dekat belog dorang . rasa nak komenkomen kat belog dorang hari-hari . 


segala dodol yang ceq lukis tu memang tak dak kena mengena dan i'm not a copycat or dog or whatever lah kan . just took them as my inspiration untuk move on lagi dalam dunia blogging ni . ceq tak tiru doodle dorang yang cantik cun melecun mabeles sampai terfikirfikir dorang guna tangan apa . --'


bila tengok ramai yang naik , feymes dengan cara masingmasing , kita sebagai readers and bloggers mestilah support antara satu sama lain kan . bukan niat tiru cara  siapasiapa just ambil contoh and do the best as we can kan ? setiap orang ada cara masingmasing dalam belog kan . :) 

blogging dah jadik part of my life walaupun dolu pernah rasa give up sangat . 


tapi makin lama , ceq cuba untuk ubah . alhamdulillah sekarang mungkin dah ramai yang sudi nak singgah belog tomatokering yang tak seberapa ni yang kadangkadang busuk tanpa entri . --' terima kaseh sangat kat korang . memang rasa terharu sangat kalau ada yang sukak . :')






maaf terpanjang pulak . ^^'
mekasheh ya sudi baca entri panjang ni . :)
*kelik gambo untuk terjah
tuan belog kat atas jangan marah ek . permisi ^^'




3.21.2011

hujan dolu dengan ujan sekarang :)




assalamualaikum semua :)



alangkah indahnya hidup kalau dapat bermimpi dengan syioknya tatkala hujan begini . rasa macam nak mimpi menari hindustani bersama jejaka kacak idaman kalbu pulak . :P









zaman 1975



pergh , dolu dolu memang sukak giler ar berkejaran dalam hujan buat aksi hindustan yang romantik dan asyik bersama adik kesayangan . hujan dolu-dolu memang nikmat rasanya . boleh buat minum lagi . :P





zaman 2000


" udah-udah la tu usin minah oii ! hujan nie . balik balik ! kang demam jenuh mak ngan pak nak bawak p spital ! " begitulah dialognya . --' sekarang ni kalau main hujan , memang kompem-kompem la mati lemas . ehh , memang kompem kena marah . sob sob T__T




kenikmatan hujan dolu dengan hujan sekarang memang dah tak sama dah . dolu-dolu hujan bersih lagi . hujan sekarang ni berasid , kotor . boleh jatuh sakit . sebab tu lah mak dengan pak kita marah kalau main hujan . bila kena marah nangis lah kan ? kan ? T__T  tapi ingat , dorang marah bukan sebab tak sayang korang tau , dorang marah sebab tak nak lah anak kesayangan dorang demam mengada-ngada :P






mekasheh ya . jangan lupa datang lagi :)



3.19.2011

impian dan harapan :)




assalamualaikum semua :)




dengan perot kelaparan dengan tiba-tiba perot gendut mengidam spageti berasa berharap sangat supaya nanti dapat jugak makan spageti tercinta . maka dengan penuh rasa menahan kesakitan perot meragam dapatlah juga membuat satu entri yang bertemakan harapan dan impian . ^^'


ok nonsense ! hari ini terasa rajin pulak nak update . kalau tak update nanti semua tak sayang . huk --' ceq nak bercerita tentang impian dan harapan ceq setelah sekian lama terbuku di otak yang beku dan tidak tahu lagi berapa lama impian ini akan dapat dilaksanakan . --' *abaikan ayat skema 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



sebelum kahwin , ceq nak ada sebijik kereta yang sanggup membawa ceq ke mana sahaja keliling dunia . dan semestinya kereta pilihan ialah satria neo . GTI pon boleh lah . yang penting SATRIA :)




sebelum kahwin , ceq nak ada sebijik rumah besar untuk semua family tercinta kesayangan duduk berkumpul beramai-ramai . kalau boleh , ceq nak beli sebidang tanah supaya semua adik-beradik boleh bina rumah kat tempat yang sama . ouh ONE HAPPY FAMILY . :)




sebelum atau selepas ceq kahwin , ceq nak ada butik sendiri pulak . hihi , terasa nak berkongsi seluruh kecantikan pulak dengan semua . haha . perasan --' tapi yang pasti sebelum bukak butik kena belajar management and ambil kelas menjahit . errr . tak sukak --'




dan sesungguhnya , impian dari kecik nak buat sebuah rumah anak yatim . kesian tengok anak-anak tepi jalan tu . tersentuh jiwa terasa di kalbu bila tengok dorang tak dapat hidup macam orang lain . :'(





ceq berharap sangat suatu hari nanti semua impian ceq tercapai . selagi ada impian , selagi itu ada harapan . dan selagi ada harapan , selagi itu impian akan tetap terus mekar . dengan usaha dan tenaga dan pemikiran serta kudrat yang ada , selagi itu impian dan harapan ini ceq akan tunaikan . :)



doakan ceq ye laling semua . ^^'






mekasheh ya . jangan lupa datang lagi . :)





3.16.2011

tips kurangkan stress :)




assalamualaikum laling semua !



berikut merupakan cara yang paling bagus untuk mengurangkan stress untuk sesiapa yang sukak sangat stress :P

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






yang tersebut merupakan cara ceq mengurangkan stress . hihi , kalau korang nak tahu , sambil ceq buat kerja menaip-naip report and segala assignment yang berlambak-lambak giler , ceq pasang cerita kak limah ni lah . tanpa melihat cerita , just dengar suara je . sengal tak ? sampai 4 kali sehari tengok siap hafal dialog lagi . --'


TAKSUB ke ? TAK lah . just nak release some tension sambil buat kerja . hehe , korang pulak macam mana cara korang release tension ? share meh . :)






mekasheh ya . jangan lupa datang lagi . :)






3.10.2011

cita-cita ku :)




assalamualaikum laling semua :)



dah berapa hari tanpa post sampai dashboard pon dah berminggu-minggu merajuk dengan ceq . huhu --' korang pon agaknya dah jemu nak melawat persekitaran blog ceq nie kan ? ngaku cepat ! sambil minum ayor teh ais di tengahari buta ketika semua pergi solat jumaat , dapatlah hendaknya ceq menaip entri ini dengan penuh rasa banyak menda alah nak tulis dalam nie . *tipu . 

.
.
.
..
.
.
.
.
.
.

ketika ceq berumur 5 tahun
mama , dah besar nanti iqa nak jadik orang pasar malam . bestnya tengok dorang banyak duit . mata duitan sungguh . hahaha ! korang tak rasa sengal ke ada jugak orang pikior macam ceq nih . kalau ceq ingat-ingat balik malu gilak pulak . ada cita-cita nak jadik orang pasar malam . --' ceq bukan merendahkan siapa-siapa tapi mana ada orang jadik kan kerja tu cita-cita kan ? nasib baik budak lagi time tuh . wuuu T__T



ketika ceq berumur 10 tahun
abah , nanti iqa nak jadik polis lah bila dah besar . boleh ? iqa nak jadik macam abah . seronok tengok polis main tembak-tembak . *adehh pemikiran tak matang time nih . --' tapi apakan daya , kecik-kecik dah rabun , memang terpaksa lupakan niat mempertahankan negara dengan badan yang gendut macam ni ramailah penjenayah akan terlepas . T__T



ketika ceq berumur 12 tahun
mama , iqa nak jadik cikgu lah ! seronok tengok mama dapat banyak giler hadiah sampai penuh dua almari besar dalam rumah yang sempit ni . --'



ketika ceq berumur 15 tahun

mama , dah besar nanti (padahal memang dah besar gedabak) iqa nak jadik doktor . seronok lah tengok dorang bedah-bedah orang . (padahal geli and penakut giler sampai sekarang '--) tak dapat melaksanakan jugak cita-cita ni walaupun memang sukak sangat dengan hospital ! ^^;

.
.
.
.
.
 .

 tapi hakikatnya .................


 ceq hanya lah seorang pelajar jurusan diploma mechanical engineering textile semester akhir yang sedang pening melaksanakan final project yang perlu dibentangkan minggu hadapan . tak mahu dah mekanikal ! T__T 



tak de satu pon yang berkaitan dengan cita-cita ceq sebelum nie kan ? lari tajuk sungguh . huhuk --' mesti korang rasa ceq teruk sebab sampai sekarang masih terpinga-pinga dengan hala tuju hidup ni . tapi cita-cita tu penting and jadikan cita-cita tu sebagai tulang belakang dalam hidup . :)


ceq nak belajar sungguh-sungguh , ceq nak bahagiakan mama abah ceq . tu tujuan ceq dalam hidup ni . love u mama abah ! *baca tau ! ;P




nak jadik si cantik yang comel and bukak butik sendiri . :)







lukisan tak dak rupa . tapi hope korang sukak . hehe
mekasheh ya . jangan lupa datang lagi . :)





3.08.2011

kalau saya pari-pari :)




assalamualaikum semua :)



sedang menaip entri dengan penuh rasa kelaparan memuncak muncak namun masih gagah jua menekan papan kekunci laptop kesayangan yang dah lama tak mandi .^^'


 hari ni kisah mengenai seorang budak hingusan yang berangan nak jadik seorang pari-pari cantik . :)

.
.
.
 .
.
.
.
.
.
.


* disebabkan first time lukis , abaikan kepala besar --'




kalau saya pari-pari , saya nak jadik pari-pari yang pandai dan pari-pari yang dapat menolong orang dalam kesusahan . alangkah indahnya jika kita dapat tolong semua orang dengan rasa gembira dan hati yang tenang kan ? ^^,


kalau saya pari-pari , saya nak jadik pari-pari yang cerdik dan dapat buat semua kerja mesra , cepat dan betul kan ? tak de lah kena marah je hari-hari . --'  mesti rasa seronok kalau semua kerja saya dapat buat dengan sendiri tanpa harapkan orang lain dan tanpa bantuan sesiapa pon .


and lastly , kalau saya pari-pari , saya nak makan semua makanan yang ada kat dunia ni . hahaha ! :P




tapi malangnya , saya bukan pari-pari . :'( saya hanya seorang manusia biasa yang selalu merasakan kebosanan dan give up dalam hidup . my life is full of sadness . 

but , tak semestinya pari-pari sahaja yang boleh buat semua tu kan ? saya pasti , selagi saya berusaha bersungguh-sungguh , sudah pasti saya boleh lakukan . :D




tapi lagi best kalau saya memang betul seorang pari-pari . ^^'





hanya rekaan semata-mata .
tiada kaitan dengan yang hidup melainkan diri saya sendiri . :P
mekasheh ya . ;)




 
Fully Design By Izza sakura | For SIMATAFANDA2013 ©| Best View: Google Chrome